Uutinen

PayTrailin verkkokaupparaportti 2020

PayTrail on julkaissut uuden vuosittaisen verkkokauppa-alustaraporttinsa. Tähän lyhyeen kirjoitukseen olen koonnut muutaman asian erityisesti asiakkaitamme ajatellen. PayTrailin kyselyyn raporttia varten vastasi yhteensä 508 verkkokauppiasta.

Seuraa tai laita viestiä

Jaa kavereille (tai muille)

PayTrail on julkaissut uuden vuosittaisen verkkokauppa-alustaraporttinsa. Koko raportin voit etsiä PayTrailin sivustolta. PayTrailin raportti toimii luonnollisesti myös tämän kirjoituksen pääasiallisena lähteenä. Tähän lyhyeen kirjoitukseen olen koonnut muutaman asian erityisesti asiakkaitamme ajatellen. PayTrailin kyselyyn raporttia varten vastasi yhteensä 508 verkkokauppiasta.

Suosituimmat verkkokauppa-alustat

Kokeneiden verkkokauppiaiden suosikkialusta verkkokaupalle oli WooCommerce, jolla mekin toteutamme suurimman osan asiakkaidemme verkkokaupoista. WooCommercesta erityisen hyvän tekee sen kustomointimahdollisuudet. Se soveltuu melkein mihin vain, mutta vaatii enemmän työtä perustamisvaiheessa kuin monet muut alustat. WooCommercen suosiosta kertoo se, että Yli 45% aloittavista kauppiaista harkitsee omaksi verkko-alustakseen WooCommercea. Alkusijoitus kuitenkin useimmiten kannattaa, jos kauppaansa aikoo kehittää. WooCommercen jälkeen kauppiaiden suosikkeja olivat mm. MyCashflow, Clover Shop, Magento ja Shopify.

Kuka verkkokaupan tekee?

Mielenkiintoinen poiminta vastauksista oli, että jopa 81% kertoo toteuttavansa kauppansa ulkopuolisen kumppanin kanssa.  Omasta mielestäni tämä kertoo siitä, että kauppoihin halutaan panostaa enemmän ja toteuttaa ne ammattimaisemmin kuin ehkä ennen. Onkin luonnollista, että kilpailun kiristyessä ja uusien verkkokauppojen tullessa markkinoille, ei ole järkevää tehdä keskinkertaista verkkokauppaa, jos haluaa menestyä kilpailluilla markkinoilla. Kovassa kilpailutilanteessa ei välttämättä ole tilaa “tein itse ja säästin” -ratkaisuille ja kaupan halutaankin olevan toimiva ja näyttävä heti julkaisussa. Fiksua.

Tuotevalikoima

Uudet verkkokauppiaat olivat perustamassa lähtökohtaisesti pienemmän tuotevalikoiman kauppoja kuin kokeneemmilla kauppiailla. Usein onkin järkevää etsiä ja rajata oma kohderyhmänsä, jolle myydä kaupan alkuvaiheissa ja samalla välttää liian ison varaston mukanaan tuoman ongelmat. Valikoimaa voi kasvattaa, kun kauppa alkaa vetämään.

Alustan vaihtajat

Verkkokauppa-alustan vaihtoa suunnittelevat eniten kauppiaat, joiden liikevaihto on yli 500 000 euroa. Ja puolilla vaihtoa harkitsevista liikevaihto ylitti miljoonan euron rajan. Arvelisin ison osan näistä vaihtoa harkitsevista aloittaneen toimintansa pienille tuotemäärille sopivalla ja nopealla alustaratkaisulla. WooCommerce on siitä erittäin mukava alusta, että se kasvaa upeasti kauppiaan mukana ja sopii myös erittäin hyvin isoillekin kauppiaille.

Tässä vielä verkkokauppa-alustoista suosituimmat:

  • WooCommerce 19%
  • MyCashflow 13%
  • Clover Shop 10%
  • Magento 7%
  • Shopify 6,5%

Ps. Suomessa vielä melko tuntematon (1,5% osuus) Ecwid on yksi suositukseni verkkokauppa-alustaksi, jos tuotemäärä on maltillinen ja haluaa mahdollisimman nopeasti pystytettävän verkkokaupan, jota on erittäin helppo hallita ja hyväksyy suunnitteluvaiheessa tietyt kompromissit kaupan ulkoasun ja toiminnan suhteen. Kirjoitimme oman blogikirjoituksemme Ecwidistä. Voit lukea sen tästä linkistä.

Lisää eri verkkokauppa-alustoista voit lukea tästä linkistä.

Jaa kavereille (tai muille)

Vieraile koodiasuomesta.fi -sivustolla