Tietoturva ja tekniikka, Uutinen

Web Vitals mittaa sivujen nopeuden ja käyttökokemuksen

Googlen Core Web Vitals arvojen tarkoitus on luoda hakukoneelle kokonaiskuva siitä, miten hyvät analysoidut kotisivut ovat? Mitä enemmän sivusi ovat teknisesti Googlen mieleen, sitä korkeammalle ne nousevat hakutuloksissa ja Googlen suosituksissa.

Seuraa tai laita viestiä

Jaa kavereille (tai muille)

Googlelle on tärkeää, että se suosii sivuja, jotka toimivat hyvin, ovat nopeita käyttää ja niiden käyttökokemus on vierailijalle hyvä. Google Core Web Vitals on uusi työkalu, jonka avulla voi tarkistaa ovatko omat sivut hakukoneelle mieleen. Web vitals arvoja voi testata monella eri analyysityökalulla.

Web Vitals arvot ovat:

  • Sivun suurimman latautuvan sisällön latautumisaika (LCP – Largest Contentful Paint)
  • Interaktion odotusaika (FID – First Input Delay)
  • Kuinka paljon ja miten useasti sivujen sisältö liikkuu sivujen latautumisen aikana (CLC – Cumulative Layout Shift)

LCP – Largest Contentful Paint

LCP arvo kertoo sekunneissa, kuinka kauan sivujen suurin sisältö latautuu. Jos sivuilla on esimerkiksi suurikokoinen kuva, jonka latautuminen kestää kauemmin kuin muun sisällön, mitataan LCP arvo silloin sen kuvan latausajassa. LCP objekti voi olla ihan mitä vain muutakin. Esimerkiksi sivuille laitettu upotuselementti.

Omien kotisivujemme ratasdesign.com LCP arvo on erinomainen 0,7 sekuntia ensivierailulla ja 0,6 sekuntia jo välimuistiin ladatulla vierailulla. Googlen mukaan latausnopeus, joka on alle 2,5 sekuntia on hyvä tulos.

FID – First Input Delay

FID tarkoittaa käytännössä esimerkiksi sitä, kuinka kauan kestää että käyttäjä saa avattua painikkeesta lomakkeen tai siirryttyä toiselle sivulle. Se tarkoittaa siis käyttäjän toimen jälkeistä odotusaikaa, ennen kuin alkaa tapahtua. Oikeassa tilanteessa FID on tärkeä arvo. Jos se on liian suuri, niin käyttäjä voi epäille esimerkiksi painikkeen tai navigaation olevan rikki ja poistuu sivuiltasi.

FID arvoon liittyy kiinteästi myös TBT (Total Blocking Time). TBT kertoo kokonaisuudessa ajan, jolloin sivusto ei ole latausaikana käytettävissä.

Mittauksessa omien sivujemme TBT on erinomainen alle 0,09 sekuntia. Käyttäjä saa siis salamannopeasti palautteen toimistaan kotisivuilla, eikä hänen tarvitse odotella tai epäillä sivujen toimintaa. Erillinen mitattu FID-arvo on hieman tarkastellun alasivun mukaan ja interaktiosta riippuen upealla noin 50 millisekunnin tasolla.

CLS – Cumulative Layout Shift

Kuinka paljon sivulla olevat asiat liikkuvat odottamattomalla tavalla latauksen ja käytön aikana? Niiden ei tulisi liikkua kovinkaan paljon. CLS laskee yhteen kaikki asettelun muutokset, joiden ei kuuluisi tapahtua käytön aikana. Luku on tietenkin suuntaa antava, koska työkalun voi olla vaikea mitata tarkoituksella tehtyjä muutoksia ja erotella niitä suoranaisista ongelmista. Mittarin tarkoitus on kuitenkin kertoa, onko sivuilla ongelmia esimerkiksi valikon, haun tai jonkin muun elementin hyppimisen kanssa. Käytännössä tällainen ongelma voisi olla vaikkapa, jos käyttäjän klikatessa valikkoa taustalla ouki olevan sivu skrollaantuu alaspäin tai jokin muu oikeaan käyttökokemukseen vaikuttava asia.

Omien sivujemme CLS keskiarvo on 0, eli odottamatonta tai viallista nykimistä/elementtien liikkumista ei tapahdu.

Haluatko olla kaveri Googlen kanssa?

Kotisivujen pelkän nopeus- ja hakukoneoptimoinnin lisäksi on nykyään myös tärkeää optimoida sivujen käyttökokemus, johon tietysti nopeus on yksi iso vaikuttava asia. Core Web Vitals arvojen tarkoitus on kuitenkin mitata myös tässä artikkelissa käsiteltyjä muita arvoja ja luoda hakukoneelle kokonaiskuva siitä, miten hyvät analysoidut kotisivut ovat.

Mitä enemmän sivusi ovat teknisesti Googlen mieleen, sitä korkeammalle ne nousevat hakutuloksissa ja Googlen suosituksissa. Teknisen puolen lisäksi tietysti myös sisällön pitää olla houkuttelevaa ja hakukoneoptimoitua.

Haluatko jutella lisää nettisivujen analyyseista ja mahdollisista parannuksista? Laita viestiä alanurkan painikkeesta tai klikkaa tästä ottaaksesi yhteyttä. Kivaa kesän jatkoa!

Jaa kavereille (tai muille)

Vieraile koodiasuomesta.fi -sivustolla