Uutinen

PayTrailin verkkokauppa Suomessa 2023 raportti

PayTrail on julkaissut vuosittaisen verkkokauppa-alustaraporttinsa "Mitä, millä ja milloin suomalaiset ostavat verkossa?" Kyseinen raportti on suomalaisten verkkokauppiaiden ja verkkokauppojen kehittäjien vakioluettavaa.

Seuraa tai laita viestiä

Jaa kavereille (tai muille)

PayTrail on julkaissut vuosittaisen verkkokauppa-alustaraporttinsa ”Mitä, millä ja milloin
suomalaiset ostavat verkossa?”

Kyseinen raportti on suomalaisten verkkokauppiaiden ja verkkokauppojen kehittäjien vakioluettavaa. PayTrailin kertoman mukaisesti tutkimus on laaja ja siinä on dataa useasta eri tietolähteestä PayTrailin omien tietojen lisäksi: ”Verkkokaupparaportissamme analysoidaan sähköisen kaupankäynnin markkinoita Pohjoismaissa, DACH-alueella ja Italiassa. Raportti perustuu Kantarin Netsille toteuttamiin kuluttajakyselyihin sekä Paytrailin maksudataan. Kantar on toteuttanut vuoden 2022 aikana 50 viikoittaista haastattelua yhteensä 10 200 internetin käyttäjälle. Vastaajat ovat Suomen lisäksi Norjasta, Tanskasta ja Ruotsista sekä Saksasta, Sveitsistä, Itävallasta ja Italiasta.”

PayTrail on suomen suosituin verkkomaksuvälittäjä, joten heidän raporttinsa tulokset kertovat hyvin myös yleisistä asioista maksuvälittäjästä riippumatta.

Tässä muutamia omasa näkökulmastani mielenkiintoisia poimintoja raportista:

 • 58 % Paytrailin välittämistä maksuista tehtiin verkkopankilla
  • Suomalaiset tuntuvat siis edelleen rakastavan maksamista verkkopankkien kautta, vaikka muitakin maksutapoja on reippaasti tarjolla. Oman näkemykseni mukaan verkkopankilla maksaminen on jopa helpompaa kuin muilla maksutavoilla, koska useimmat maksutavat vaativat joka tapauksessa vahvan tunnistautumisen, joka tehdään joka tapauksessa useimmin verkkopankin mobiilisovelluksella. Miksipä sillä ei siis maksaisi suoraan.
  • verkkopankkimaksujen jälkeen suosituin maksutapa on mobilepay
  • Kortilla verkossa maksetaan vain 7% ostokerroista ja luottoja ja muita osamaksuja käyttävät vain suhteellisen harvat vastaajista
 • Alle 50-vuotiaista jopa 93 % kertoi tehneensä verkko-ostoksia kuukauden sisään
 • Ylivoimaisesti suosituin syy verkosta ostamiseen on helppous. Se ei siis ole kivijalkojen usein rutiininomaisesti epäilemä halpa hinta.
 • Suosituimmat verkko-ostosten kohteet ovat vaatteet ja elektroniikka. Ruoan ostaminen netistä on kasvanut myös huomattavasti.
 • Jopa 66 % vastaajista kertoi tehneensä ostoksia suomalaisista verkkokaupoista. 68% ei ole ostanut ollenkaan ulkomaisita verkkokaupoista kyselyjakson aikana. 53% vastaajista kertoi ostavansa suomalaisista verkkokaupoista tukeakseen suomalaisia yrityksiä.

Kehittäjän näkökulmasta ehkä isoin muistettava asia on, että jos haluat myydä suomalaisille ei pelkkä luottokorttimaksu riitä, vaan käytännössä on miltei pakko tarjota myös perinteiset verkkopankkimaksut asiakkailleen. PayTrail tarjoaa niin laajat maksuvaihtoehdot, että sen asentaminen verkkokauppaan kattaa kaikkien ostajien maksutarpeet maasta tai ostettavasta tuotteesta/palvelusta riippumatta.

Jaa kavereille (tai muille)

Vieraile koodiasuomesta.fi -sivustolla